Przepis na Pączki- Bogumiła Gołaszewska

Przepis nadesłane przez panią Bogumiłę Gołaszewską

 

Pączki

Składniki na 25 sztuk

800g mąki pszennej

40g drożdży

100g cukru

4 jajka

4 żółtka

1,5 szklanki mleka

100g roztopionego masła

Szczypta soli

Dodatkowo :

1,5l oleju

Cukier puder

Coś do środka ( powidła, konfitury, budyń )

Wykonanie:

Drożdże połączyć z 1 łyżką cukru, gdy zmienią konsystencję na płynną dodać 0.5 szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, odstawić na 20 minut żeby zaczęły pracować.

Do misy wsypać pozostałą mąkę, cukier, mleko , jajka  i sól, dodać zaczyn z drożdży, wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie partiami dodawać masło i wyrabiać mikserem z hakiem lub ręcznie . Gdy ciasto wchłonie całe masło i będzie „odchodziło od ręki” odstawić przykryte ściereczką na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 25 części, na każdy kawałek nakładać nadzienie i formować pączek, odłożyć na podsypany mąką blat. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron w oleju nagrzanym do 175’C.  Usmażone pączki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego