Przepis nadesłane przez panią Bogumiłę Gołaszewską
Pączki
Składniki na 25 sztuk
800g mąki pszennej
40g drożdży
100g cukru
4 jajka
4 żółtka
1,5 szklanki mleka
100g roztopionego masła
Szczypta soli
Dodatkowo :
1,5l oleju
Cukier puder
Coś do środka ( powidła, konfitury, budyń )
Wykonanie:
Drożdże połączyć z 1 łyżką cukru, gdy zmienią konsystencję na płynną dodać 0.5 szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, odstawić na 20 minut żeby zaczęły pracować.
Do misy wsypać pozostałą mąkę, cukier, mleko , jajka i sól, dodać zaczyn z drożdży, wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie partiami dodawać masło i wyrabiać mikserem z hakiem lub ręcznie . Gdy ciasto wchłonie całe masło i będzie „odchodziło od ręki” odstawić przykryte ściereczką na około godzinę aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 25 części, na każdy kawałek nakładać nadzienie i formować pączek, odłożyć na podsypany mąką blat. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażyć z dwóch stron w oleju nagrzanym do 175’C. Usmażone pączki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego