Przepis nadesłany przez panią Joannę Chrzanowską
Przepis na pączki
Składniki na ok. 20 pączków :
- 50 dag mąki
- 10 dag cukru
- 2 łyżki oleju
- 5 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka spirytusu
- marmolada, nutella, cukier puder, lukier
Sposób przyrządzenia:
- Przygotuj zaczyn ( zalej drożdże ciepłym mlekiem i dodaj łyżkę mąki, wymieszaj). Odstaw na chwilę.
- Żółtka wymieszaj z cukrem, zalej ciepłym mlekiem z dodatkiem oleju. Dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie wlej zaczyn i 1 łyżkę
- Wyrabiaj ciasto pałką. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto formuj na pączka. Jeśli chcesz pączki z nadzieniem to każdy fragment ciasta na pączka lekko rozpłaszcz. Na środek wyłóż łyżeczkę marmolady lub nutelli. Zamknij marmoladę w środku ciasta (podobnie jak do pierogów) i bardzo dokładnie zlep pączka. Formuj go w dłoniach na kształt kuli.
- Smaż partiami na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C. ( do zimnego tłuszczu dodaję 1 łyżkę octu). Smaż ok. 2 minut z dwóch stron. Pączki układaj na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
- Pączki posyp cukrem pudrem lub polukruj. Najsmaczniejsze są świeże. Smacznego !