W warsztatach kulinarnych w Marcjankach 27 lutego wzięły udział panie z kół gospodyń wiejskich z Mąkolna, Mostek , Sycewa i Marcjanek . Zajęcia poprowadziła p. Teresa Budner dzieląc się swoimi doświadczeniami kulinarnymi z adeptkami kursu. Kulinarna podróż w którą nas zabrała pani Budner odwoływała się do się do przepisów naszych babć Dzięki niej była możliwość zapoznania się z smakami, które mieszkańcy naszego regionu pamiętają z dzieciństwa . Wśród potraw znalazły się barszcz ukraiński, zalewajka z pieczarkami, pierogi ruskie, pierogi z serem, karkówka zapiekana, polędwiczki z warzywami, kotlety z jaj, sernik, placek drożdżowy . Uczestnicy warsztatów poznali tradycje kulinarne, poszerzyli swoją wiedzę w zakresie przygotowania potraw . Na koniec wszyscy razem zasiedli przy suto zastawionym stole i degustowali przygotowane pyszne potrawy. Wszystkie dania podawano na wielkanocnie udekorowanym stole. Gościnny dom ludowy w Marcjankach pod przewodnictwem p. Marioli Wojciechowskiej ,zaangażowanie i świetna zabawa sprawiły, że atmosfera była przemiła. Podczas degustacji przygrywała Kapela z Wesela, kilka monologów, które wywołały salwy śmiechu , wygłosiła pani Iza Bednarska .Podczas warsztatów można też było obejrzeć piękne dekoracje związane ze świętami wielkanocnymi wykonane przez p. Rozalię Kompanowską. Panie tak świetnie się ze sobą czuły, że postanowiły spotykać się częściej. Wspólne przyrządzenie różnorodnych dań zacieśniło relacje międzyludzkie i pobudziło pomysły na następne zajęcia. Zwiększyła się motywacja i wiara we własne siły i możliwości.