Przepis na pączki- Julia Miłek

Przepis nadesłany przez panią Julię Miłek

 

Przepis na pączki: 

1 kg mąki

0,5 l mleka

1 szkl cukru

30 g cukru waniliowego

10 dag świeżych drożdzy

5 żółtek

1 jajko całe

0,5 kostki masła

2 łyżki oleju

kieliszek spirytusu

WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ .

Mąkę przesiać , zagrzać mleko ( nie gotować ) . Drożdże rozkruszyć w misce, dodać 2 łyżki cukru, pół szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki . Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, masło roztopić i wyletnić . Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli  letnie mleko, utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn drożdzy , wyrobić , dodać letnie masło, olej i spirytus, wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( NIE ROBIĆ PRZECIĄGÓW ) . Po wyrośnięciu urywać kawałki ciasta i formować pączki, nadziewając w środku .

SMACZNEGO !!!  Pozdrawiam JULIA MIŁEK