Warsztaty kulinarne „Jesień w kuchni”.

Krem dyniowy, zupa węgierska, cepeliny z białym serem, kotlety z jaja ze szczypiorkiem, karkówka z cukinią i dynia – to tylko niektóre potrawy przygotowane podczas warsztatów kulinarnych „Jesień w kuchni”, zorganizowanych w Domu Ludowym w Mostkach przez Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Sompolnie.W warsztatach wzięły udział członkinie kół gospodyń wiejskich z: Sycewa, Marcjanek, Mąkolna, Wierzbia oraz Mostek. Zwieńczeniem warsztatów była degustacja przygotowanych potraw. Stoły udekorowane w jesiennej scenerii, zachęcały do poznawania ciekawych smaków. Pośród darów jesieni – jabłek, gruszek, słoneczników i owoców dyni, uwagę przykuwały wielobarwne sałatki i potrawy.Trzeba podkreślić, że warsztaty kulinarne cieszyły się wielkim zainteresowaniem i zaangażowaniem uczestników. W zabawę i dobrą atmosferę została wpleciona nauka na temat tożsamości regionalnej naszego regionu. Integracja wewnątrz- i międzypokoleniowa była tutaj na pierwszym planie. Pomimo sobotniego poranka w warsztatach wzięło udział wiele osób, które z uśmiechem na ustach przygotowywały poszczególne potrawy. Miejmy nadzieję, że dla  uczestników warsztaty te bogato zaowocują nowymi smakami.