Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w polskich domach. Na niepowtarzalną i wyjątkową atmosferę, zwłaszcza wieczoru wigilijnego, ma wpływ również tradycja kulinarna. W związku z tym na warsztatach kulinarnych zorganizowanych15 grudnia przez M-Gok w Sompolnie, odbywających się w Domu Ludowym we Wierzbiu, uczestnicy zmierzyli się z niektórymi potrawami przygotowywanymi na wieczerzę wigilijną. Prowadząca warsztaty, pani Jolanta Knasiak, w czasie czterogodzinnego spotkania zapoznała zgromadzonych z zasadami wykonania dobrego ciasta na pierogi, pokazała z czego można przygotować różne farsze do pierogów oraz jak wykonać barszcz czerwony i zupę czupurniak. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z zasadami przygotowania karpia po polsku , śledzia po żydowsku, przyjrzeć się jak przyrządzić rybę w galarecie , rybę po grecku czy też sałatkę śledziową. Wieczorem podczas degustacji przyrządzonych potraw, przy kominku i blasku choinki wszyscy wspólnie śpiewali kolędy odbył się również koncert kolęd w wykonaniu dzieci z M-GOK. Warsztaty wigilijne przebiegały w miłej i rodzinnej atmosferze.