Przepis na pączki- Helena Jankowska

Przepis nadesłany przez panią Helenę Jankowską

Przepis Babci Lusi

 

Składniki:

  • 13 dkg drożdży
  • 1 kg mąki tortowej Basia
  • 10 żółtek
  •   12,5 dkg masła (82%)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 l mleka
  • 20 ml spirytusu

Wykonanie:

Drożdże rozrobić z 1 łyżką cukru  + 1 łyżka mąki + trochę ciepłego mleka  i odstawić do wyrośnięcia. Na miskę przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, dodać żółtka zmiksowane mikserem ze spirytusem, dodać mleko, a w nim rozpuszczony cukier i odrobina soli. Na koniec dodać stopione i wystudzone masło, wszystko dobrze wyrobić, zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Potem kulać pączusie nakładając konfiturę z wiśni, w połączeniu z powidłami (2:1) – najlepiej swojego wyrobu.