Przepis nadesłany przez panią Helenę Jankowską
Przepis Babci Lusi
Składniki:
- 13 dkg drożdży
- 1 kg mąki tortowej Basia
- 10 żółtek
- 12,5 dkg masła (82%)
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 l mleka
- 20 ml spirytusu
Wykonanie:
Drożdże rozrobić z 1 łyżką cukru + 1 łyżka mąki + trochę ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Na miskę przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, dodać żółtka zmiksowane mikserem ze spirytusem, dodać mleko, a w nim rozpuszczony cukier i odrobina soli. Na koniec dodać stopione i wystudzone masło, wszystko dobrze wyrobić, zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Potem kulać pączusie nakładając konfiturę z wiśni, w połączeniu z powidłami (2:1) – najlepiej swojego wyrobu.