Przepis nadesłany przez panią Julię Miłek
Przepis na pączki:
1 kg mąki
0,5 l mleka
1 szkl cukru
30 g cukru waniliowego
10 dag świeżych drożdzy
5 żółtek
1 jajko całe
0,5 kostki masła
2 łyżki oleju
kieliszek spirytusu
WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ .
Mąkę przesiać , zagrzać mleko ( nie gotować ) . Drożdże rozkruszyć w misce, dodać 2 łyżki cukru, pół szklanki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki . Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, masło roztopić i wyletnić . Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli letnie mleko, utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn drożdzy , wyrobić , dodać letnie masło, olej i spirytus, wyrobić dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( NIE ROBIĆ PRZECIĄGÓW ) . Po wyrośnięciu urywać kawałki ciasta i formować pączki, nadziewając w środku .
SMACZNEGO !!! Pozdrawiam JULIA MIŁEK