Przepis na pączki- Stowarzyszenie Kobiet Inicjatyw Wiejskich w Mąkolnie

Przepis nadesłany przez Stowarzyszenie Kobiet Inicjatyw Wiejskich w Mąkolnie

 

Pączki Jasiuni

  Przepis:

Składniki

3 szkl. mąki,

1 szkl. mleka,

4 łyżki cukru,

3 łyżki oleju,

1,5 łyżki drożdży,

1 cytryna,

1 cukier waniliowy,

1,5 l oleju do smażenia,

0.75 szkl. cukru pudru,

200g  powideł śliwkowych.

Sposób wykonania:

Na początku rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj 0.5 szkl. mąki, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Kiedy mieszanina w garnku znacznie urośnie, dodaj do niej tyle mąki, aby dało się zagnieć dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej i wgnieć go dokładnie w ciasto. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 min., jest gotowe do wałkowania. Ciasto podziel na 4 równe części, każdą rozwałkuj na placek o grubości 1 cm, mniej więcej tego samego kształtu. Na dwóch plackach w kilkucentymetrowych odstępach ponakładaj niewielką ilość powideł. Ostrożnie nakryj je dwoma pozostałymi plackami. Teraz szklanką wytnij z ciasta krążki tak, aby powidła znalazły się w nich pośrodku. Sprawdź każdy pączek i jeżeli to konieczne, sklej staranniej. Z pozostałych skrawków ciasta ulep kulkę, zagnieć i rozwałkuj, od nowa powtarzając całą procedurę. Pączki układaj na posmarowanej olejem stolnicy, aby wyrosły przez 10 min., zanim zaczniesz je smażyć. Gdy usmażone pączki przestygną, posyp je obficie cukrem pudrem.