Przepis nadesłany przez Stowarzyszenie Kobiet Inicjatyw Wiejskich w Mąkolnie
Pączki Jasiuni
Przepis:
Składniki
3 szkl. mąki,
1 szkl. mleka,
4 łyżki cukru,
3 łyżki oleju,
1,5 łyżki drożdży,
1 cytryna,
1 cukier waniliowy,
1,5 l oleju do smażenia,
0.75 szkl. cukru pudru,
200g powideł śliwkowych.
Sposób wykonania:
Na początku rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj 0.5 szkl. mąki, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę z cytryny. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Kiedy mieszanina w garnku znacznie urośnie, dodaj do niej tyle mąki, aby dało się zagnieć dość miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej i wgnieć go dokładnie w ciasto. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, po ok. 20 min., jest gotowe do wałkowania. Ciasto podziel na 4 równe części, każdą rozwałkuj na placek o grubości 1 cm, mniej więcej tego samego kształtu. Na dwóch plackach w kilkucentymetrowych odstępach ponakładaj niewielką ilość powideł. Ostrożnie nakryj je dwoma pozostałymi plackami. Teraz szklanką wytnij z ciasta krążki tak, aby powidła znalazły się w nich pośrodku. Sprawdź każdy pączek i jeżeli to konieczne, sklej staranniej. Z pozostałych skrawków ciasta ulep kulkę, zagnieć i rozwałkuj, od nowa powtarzając całą procedurę. Pączki układaj na posmarowanej olejem stolnicy, aby wyrosły przez 10 min., zanim zaczniesz je smażyć. Gdy usmażone pączki przestygną, posyp je obficie cukrem pudrem.