Przepis na faworki- Klaudia Bartosik

Przepis nadesłany przez Panią Klaudię Bartosik

 

Przepis na faworki:

-3 szklanki mąki

-3 żółtka

-6 łyżek śmietany

-2 łyżki spirytusu

-szczypta soli

-2 łyżeczki cukru

-1 łyżka masła

Składniki łączymy, wyrabiamy ciasto, formujemy kulę. Kulę dzielimy na 3 części. Każda rozwałkowujemy i dzielimy na prostokąty, robimy nacięcie na każdym po środku i przeciągamy  przez nacięcie jeden koniec. Smazyc na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym a po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Przepis na paczki zawijane:

-Pół margaryny rozpuścić w rondelku z 2 szklankami mleka, szklanką cukru i połową  szklanki oleju.

-Do misku pokruszyć cale drożdże i 5 żółtek. Wymieszać i dodać składniki z rondelka.

-Dodac 1 kg mąki i wyrobić ciasto aby odchodzili od ręki  Uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia przez około 1 godzinę.

-Po wyrośnięciu oderwać kawałek ciasta i wałkować dwa wałeczki. Wałeczki złączyć jednym końcem i zawijać je wokół siebie.

Gotowe paczki smażyć na oleju do złotego koloru.

Odsączyć na ręczniku papierowym A Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.