Przepis nadesłany przez Panią Klaudię Bartosik
Przepis na faworki:
-3 szklanki mąki
-3 żółtka
-6 łyżek śmietany
-2 łyżki spirytusu
-szczypta soli
-2 łyżeczki cukru
-1 łyżka masła
Składniki łączymy, wyrabiamy ciasto, formujemy kulę. Kulę dzielimy na 3 części. Każda rozwałkowujemy i dzielimy na prostokąty, robimy nacięcie na każdym po środku i przeciągamy przez nacięcie jeden koniec. Smazyc na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym a po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Przepis na paczki zawijane:
-Pół margaryny rozpuścić w rondelku z 2 szklankami mleka, szklanką cukru i połową szklanki oleju.
-Do misku pokruszyć cale drożdże i 5 żółtek. Wymieszać i dodać składniki z rondelka.
-Dodac 1 kg mąki i wyrobić ciasto aby odchodzili od ręki Uformować kulę i pozostawić do wyrośnięcia przez około 1 godzinę.
-Po wyrośnięciu oderwać kawałek ciasta i wałkować dwa wałeczki. Wałeczki złączyć jednym końcem i zawijać je wokół siebie.
Gotowe paczki smażyć na oleju do złotego koloru.
Odsączyć na ręczniku papierowym A Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.