Przepis nadesłany przez panią Wioletę Gorzelińską
Kruche faworki jak u babci
Składniki:
- 4 żółtka
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka spirytusu
- Szczypta soli
- 5 szkl. Mąki
- Smalec(5 kostek)/+olej
- Cukier puder do posypania
-Czas przygotowania 1 godzina
-Ilość porcji; ok 120 sztuk
Wykonanie
1.Mąkę wymieszać z solą. Dodać żółtka, śmietanę i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na stolnicę.
WAŻNE !!! Przełożone ciasto należy wybijać wałkiem aby wtłoczyć do ciasta powietrze. Należy robić to tak długo, aż po przekrojeniu będą widoczne pęcherzyki powietrza( czas takiego zbijania około 15 minut)Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie napowietrzone i elastyczne, a po usmażeniu kruche z dużą ilością bąbelków. Tak przygotowane ciasto należy schłodzić.
2.Następnie podzielić na dwie części i rozwałkować cienko( stolnice posypać lekko mąką. Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok 4 cm następnie na równoległoboki o długości ok 10 cm . Każdy kawałek nacinamy w środku i przez nacięcie przeciągamy jeden koniec.
3.faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu ( smalec + olej) dodając odrobinę spirytusu tak by nie nasiąknęły tłuszczem i nie przypalały się w trakcie smażenia. Smażymy w temp. 160 st. C. z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Dopiero gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO 🙂